Wat heeft 3D printen bereikt en wat kunnen we nog verwachten?

3D robotprinting robot

Wat heeft 3D printen bereikt en wat kunnen we nog verwachten?

Afgelopen jaar heeft 3D printen enorme stappen gemaakt. Er werden onder andere bruggen, een kunstmatig hart en schoenen 3D-geprint. Wij hebben enkele mooie ontwikkelingen van Nederlandse bodem op het gebied van 3D printing voor je op een rij gezet.

Propeller

Al eerder besteedden we aandacht aan RAMLAB, die de eerste gecertificeerde schroef ter wereld geprint heeft.Deze schroef is ontwikkeld op de RDM Campus in Rotterdam, een innovatieve werkplaats. De propeller bestaat uit 298 laagjes met een metaalprinter op elkaar gelast materiaal. Lees hier ons eerdere artikel over deze innovatieve schroef.
 

Fietsbrug

Het volgende innovatieve snufje is de ‘fietsbrug’. Bij de Eindhovense universiteit zijn ze druk bezig geweest met het printen van een 3D fietsbrug. De TU Eindhoven kreeg hulp van BAM Infra om de brug van zo’n 8 meter lang en 3,5 meter breed te maken. Het print procedé is zo ontwikkeld dat de wapening mee geprint wordt. Tijdens het leggen van een betonstrook, voegt de betonprinter meteen een stalen kabel in. Met die kabels wordt de brug ‘voorgespannen’, zodat er geen trekspanning in het beton kan ontstaan.

Wat staat er nog te gebeuren in 2018?

Nu het nieuwe jaar is ingeluid, staat de wereld van de 3D-printing zeker niet stil. In Massachusetts (VS) zijn onderzoekers erin geslaagd om een nieuwe 3D-printer te ontwikkelen. De nieuwe techniek zorgt ervoor dat het objecten maar liefst 10 keer sneller kan printen dan de momenteel commercieel verkochte 3D-printers. De techniek wordt gebaseerd op fused deposition modelling (FDM). Hierbij worden laagjes gesmolten plastic op elkaar geprint om een object te creëren.
 
In de nieuwe 3D-printer maakt het team van het MIT daarom gebruik van een laser, die onder het nieuwe schroefmechanisme is geplaatst. Deze laser warmt het filament op en laat het materiaal smelten voordat het door de nozzle wordt gedrukt. Dit maakt het mogelijk dat het materiaal niet alleen sneller, maar ook grondiger kan smelten dan met een conventionele heater block. De exacte temperatuur tot waar het materiaal wordt opgewarmd, kan worden gereguleerd door de laser snel aan en uit te zetten.

Dutch Makers Revolution en 3D-printing

Dutch Makers Revolution is in samenwerking met 3D Robotprinting, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het 3D-printen met kunststof. Zo heeft het 3D printbedrijf een windtunnel voor de TU Delft, een treinsimulator voor het Railcenter en een onderzeeër voor Ortega geprint. 
 
Natuurlijk zullen wij je up to date houden over de belangrijkste nieuwtjes over 3D printing en de maakindustrie!

Contact

In het hart van de Dutch Makers Valley

dutchmakersrevolution.nl
info@dutchmakersrevolution.nl
+31 (0)651518377