Waarom wordt er overgeschakeld naar Autonoom varen?

Artikel over autonoom varen deel 2

Waarom wordt er overgeschakeld naar Autonoom varen?

Nederland is een van de koplopers in onderzoek doen naar autonoom varen. Hier heb je veel verschillende categorieën in; van het geheel bemanning loos schip besturen tot aan automatisch overschakelen op verschillende systemen, zoals een automatische piloot. Een tijdje geleden hebben wij een artikel geschreven over de toekomst van autonoom varen. Als vervolg op dit artikel hebben wij met Marcel Vroom, gespecialiseerd op gebied van autonoom varen, een kort interview gehouden.

“De voornaamste reden dat er wordt overgeschakeld op het autonoom besturen van een schip is om te kunnen varen in konvooi, waarbij het ‘hoofdschip’ bemand is en de overige schepen als ‘slaaf’ meevaren,” aldus Vroom.

Het autonoom varen zal gaan zorgen voor minder mensen aan boord waardoor er minder ruimte nodig is voor het huisvesten van personeel. Volgens onderzoek van de TU Delft zou het vervoer tot 30% goedkoper kunnen. Marcel Vroom: “Door niet alleen lagere arbeidskosten, maar ook meer vrachtruimte op het schip zelf zal er in de toekomst het vervoer goedkoper worden. Het zal echter niets helpen qua duurzaamheid zolang schepen niet gaan overschakelen op nieuwe brandstoffen, zoals schone diesel, waterstof.”

Waar wel verandering in zal komen, is de plaats waarop de arbeidskrachten ingezet zullen worden. “Er zullen meer mensen aan wal nodig zijn dan op het schip. Immers de schepen en de scheepsbewegingen moeten worden gemonitord en de resterende bemanning zal van instructies moeten worden voorzien in geval van onderhoud, reparatie of nood. Automatiseren heeft nog nooit geleid tot minder arbeid; de plaats en inhoud van de arbeid verschuift enkel,’” zegt Vroom

Schepen zijn inmiddels al deels voorzien van autonoom varen. Zo wordt er informatie uitgewisseld tussen schepen om het risico van varen in extreem weer en andere ongewenste situaties te voorkomen. “In zo’n geval wordt een andere route gepland.

Dit leidt tevens tot energiebesparing. Een automatische piloot is inmiddels al voorzien op veel schepen.”

Meer weten over autonoom varen? Hier nog een interessant radiofragment!

Contact

In het hart van de Dutch Makers Valley

dutchmakersrevolution.nl
info@dutchmakersrevolution.nl
+31 (0)651518377