Waar staat de grootste 3D-Printer van Nederland?

Artikel over 10XL

Waar staat de grootste 3D-Printer van Nederland?

In Dordrecht staat een 3D-Printer van het bedrijf 10XL dat met dit enorme apparaat producten tot een afmeting van 6 M × 2 M × 1,5 M uit (gerecycleerde) thermoplastische materialen kan printen. Dit is hiermee dan ook de grootste 3D-Printer van Nederland.

Althans als we Joep Grapperhaus moeten geloven, Chief Technoloy Officer van 10XL. Het bedrijf is in 2016 opgericht en maakt haar producten voor de maritieme sector en de meubelindustrie. Echter kunnen zij ook wat complexere modellen, prototypes en grotere functionele onderdelen fabriceren voor bijvoorbeeld defensie. Vorig jaar ontving 10XL de aanmoedigingsprijs tijdens de uitreiking van de Smart Manufacturing Award van Koninklijke Metaalunie. Dit omdat ze schaalmodellen die door middel van een 3D-printer tot een lengte van 14 meter kunnen printen en frezen, gemaakt met behulp van recyclebare thermoplastische grondstoffen. Deze Award is een publieke erkenning voor hét mkb-metaalbedrijf dat zich onderscheidt door slagvaardig te reageren op alle nieuwe ontwikkelingen die op de mkb-maakindustrie afkomen. 

Specialiteit van 10XL

“Onze specialisatie is het vervaardigen van grotere producten en modellen uit PP-glas, ABS-koolstof en gerecycleerde verbindingen tot een lengte van 6 meter. Daarbij is het uitgangspunt dat de producten volledig recyclebaar zijn tot herbruikbaar materiaal.” aldus Grapperhaus

De installatie

Er is uitgegaan van een productslede die beweegbaar is op een track van 14 meter. Dit wordt geproduceerd door de Yaskawa-robot (model: MH50-35 met de DX100 besturing, voor de geïnteresseerde). De spuitkop brengt het thermoplast in lagen aan. ‘’Het bijzondere aan deze installatie is dat het product onder de robotarm in de lengte kan bewegen, een zevende as eigenlijk, die daardoor een onderdeel is van de robotbewegingen. Door dit concept kun je grote producten tot 6 meter lengte uit één stuk produceren.’’ aldus Grapperhaus.

Wat voor innovatiefs zal 2018 ons nog meer brengen op gebied van 3D-Printing, wij houden jullie natuurlijk op de hoogte van het laatste nieuws!

Bron foto: www.fpt-vimag.nl

Contact

In het hart van de Dutch Makers Valley

dutchmakersrevolution.nl
info@dutchmakersrevolution.nl
+31 (0)651518377