Technische studies volgend collegejaar ook te volgen in Noord-Holland

Artikel over technische studies

Technische studies volgend collegejaar ook te volgen in Noord-Holland

Technische studenten opgelet: vanaf 2019 is het mogelijk om wat dichterbij huis te gaan studeren. De Universiteit Twente (UT) en de Vrije Universiteit (VU) willen met het aanbieden van een technische bachelor in Amsterdam meer jongeren interesseren in techniek. Zo zal er vanaf dat collegejaar een engineering opleiding aangeboden worden in de hoofdstad van Nederland.

Geen aanbod in de regio

Veel jongeren uit Noord-Holland met interesse voor een technische opleiding kiezen vaak voor een andere studie, omdat er in hun regio geen aanbod is zo blijkt uit onderzoek. De opleiding moet gebruik maken van innovatieve onderwijsvormen, zodat het een aanvullend programma is op het huidige engineering aanbod in Nederland. De mogelijkheden hiervoor worden momenteel door de UT en de VU samen uitgewerkt.

De universiteiten zullen gaan samenwerken om het enorme tekort aan hooggekwalificeerd technisch geschoold personeel in Nederland te verminderen. Onderzoek wijst uit dat in regio’s waar geen technische studies worden aangeboden de helft minder scholieren kiest voor een technische opleiding dan in regio’s met een technische universiteit, ondanks dat er een even groot percentage scholieren het VWO verlaat met een technisch profiel.

Na de bachelor kunnen de studenten uit een uitgebreid palet aan technische masteropleidingen kiezen, waar de VU vooral richtingen biedt voor science-wetenschappen, en de UT-opleidingen aanbiedt in de richting van engineering-wetenschappen.

Samenwerking

Het driejarige programma zal door zowel docenten van de UT als van de VU verzorgd worden. Zo maken studenten tijdens de opleiding kennis met de onderzoek sterktes en de innovatieve regio’s van beide universiteiten. Echter zullen de studenten op de Vrije Universiteit met enige regelmaat naar het campus van de UT in Enschede moeten reizen, omdat de VU geen accreditatie heeft voor technische opleidingen. Daarom zullen de studenten bij de UT worden ingeschreven. Over de precieze vorm en inhoud van de opleiding zijn de VU en UT nog met verschillende partijen in gesprek over de wijze waarop zij inhoudelijk op dit initiatief zouden kunnen aansluiten. De komende tijd wordt hier verder onderzoek naar verricht en zal naar verwachting de plannen deze zomer gaan presenteren.

Contact

In het hart van de Dutch Makers Valley

dutchmakersrevolution.nl
info@dutchmakersrevolution.nl
+31 (0)651518377