"Neem de Duitse maakindustrie als referentie en doe het niet voor minder"

maakindustrie stad hamburg

"Neem de Duitse maakindustrie als referentie en doe het niet voor minder"

Eén van de partners van het Industry 4.0 meets Dutch Makers event is PQ+. Zij houden zich bezig met het verbeteren van kwaliteit en processen binnen bedrijven in met name de maakindustrie. Clemens van den Berghe, partner binnen PQ+, was ooit werkzaam bij Philips Hamburg en is sindsdien onder de indruk van de Duitse mentaliteit. 

pq+ partner clemens van den berghe“Duitsers zijn doeners, houden nooit op en willen altijd beter. Met Duitsers kun je goede afspraken maken en voortreffelijk samen een klus klaren. Geen flauwekul, gewoon werken. Net als Rotterdammers hebben zij echt een doorzettersmentaliteit. Daar ligt ook de kracht om goede samenwerkingen met elkaar aan te gaan”, aldus van den Berghe. Hij kan zichzelf niet alleen helemaal vinden in deze mentaliteit, maar ook in de maakindustrie. Zelf kwam hij na zijn studie aan het werk in de fabriek en kwam er zo achter dat hij het leuk vond om dingen (beter) te maken. Hier ontstond zijn liefde voor de maakindustrie en deze is niet meer weggegaan.

Ook de liefde voor Duitsland is er één die nooit meer weg zal gaan. Niet alleen was hij er werkzaam, maar ook heeft hij er een deel van zijn leven gewoond en werd zijn dochter hier geboren. Het is dan ook geen verrassing dat PQ+ ook actief is op de Duitse markt.

“De Duitse maakindustrie is ver doorontwikkeld. Er is veel aandacht voor deze branche en maar liefst 25% van de mensen is er werkzaam. Daar kunnen wij nog veel van leren met de huidige personeelstekorten.”

Volgens van den Berghe is er voor zowel de Duitse als de Nederlandse markt nog winst te behalen om het gebied van productiviteit en kwaliteit. Het één hoeft het ander tenslotte niet uit te sluiten wat vaak wel nog gebeurd. Verder is er nog een stukje mindset waar beide markten nog in kunnen groeien.

“Er ontbreekt nog wel eens de overtuiging dat je met dingen maken goed geld kunt verdienen. VDL is echter een goed voorbeeld dat het wel kan. De fabriek is ooit gekocht voor 1 euro en afgelopen jaar verkochten zij voor 2,6 miljard aan producten aan BMW.”

Aan ondernemers (in spe) adviseert hij dan ook om zoveel mogelijk te leren van de Duitse productietechnieken. Dat 13 april de vooraanstaande professor op het gebied van deze technieken Detlef Zühlke aanwezig is, ziet hij dan ook als een cadeautje voor iedereen die binnen de maakindustrie werkzaam is. “Neem de Duitse maakindustrie als referentie en doe het niet voor minder. Als je de gelegenheid hebt om dicht bij huis waardevolle kennis op te doen uit een markt die veel verder ontwikkeld is dan de Nederlandse, moet je hier zeker van profiteren. ”

Wil jij ook de kans pakken om kennis op te doen vanuit de Duitse markt? Kom dan vrijdag 13 april naar Industry 4.0 meets Dutch Makers. Inspirerende sprekers, waardevolle informatie, kans om vragen te stellen en een afsluitende borrel. Klik hier voor meer informatie of meld je direct aan via info@dutchmakersrevolution.nl

Contact

In het hart van de Dutch Makers Valley

dutchmakersrevolution.nl
info@dutchmakersrevolution.nl
+31 (0)651518377