De eerste volledig circulaire woonwijk van Nederland in Rotterdam

Artikel over eerste circulaire woonwijk

De eerste volledig circulaire woonwijk van Nederland in Rotterdam

In Rotterdam worden momenteel de plannen voorbereid voor de totstandkoming. De woonwijk op de Heijplaat zal zelfvoorzienend zijn en bestaan uit 19 woningen. Initiatiefnemer van deze circulaire woonwijk is SUS-ateliers van de Hogeschool Rotterdam. Zij ontwikkelen bijzondere duurzame projecten door bijvoorbeeld gebouwen te maken die meer leefbaar, milieubewust, energiezuinig, herbruikbaar, zelfvoorzienend of energieleverend zijn.

Verschillende soorten woningen

Ze zullen variëren van grootte. Zo zal een studio 35m2 zijn en andere woningen de grootte hebben van een eengezinswoning. Alle woningen worden gebouwd van losmaakbare elementen van hergebruikte of biobased materialen. “Dat zit in de gevelafwerking en in de isolatiematerialen”, vertelt Marco Wubben, manager Initiatief & Concept bij Janssen de Jong Projectontwikkeling. “Dat gaat heel ver. Per woningconcept is er ook een andere benadering. De woningen worden niet op dezelfde manier gebouwd. Ook dat is een uitdaging in dit project. En al die verschillende typen woningen moeten qua techniek ook met elkaar kunnen samenwerken.”

Data verzamelen

Door de synergie tussen de systemen en de woningen wordt straks op slimme, efficiënte en zuinige wijze gebruik gemaakt van warmte, elektriciteit en water. Sensoren en slimme meters verzamelen data. Een smart grid bepaalt vervolgens op basis van data-analyses welke handelingen nodig zijn. De bewoners hebben via een app inzicht in het verbruik en de opwekking per woning en op buurtniveau. Studenten van de Hogeschool Rotterdam testen en onderzoeken de systemen en technologieën.

Zullen meerdere woonwijken volgen? Lees meer nieuws over de maakindustrie op onze website!

Contact

In het hart van de Dutch Makers Valley

dutchmakersrevolution.nl
info@dutchmakersrevolution.nl
+31 (0)651518377