Automatisch en schoner varen door Nederlands bedrijf Port-Liner

Artikel over Port Liner

Automatisch en schoner varen door Nederlands bedrijf Port-Liner

De Nederlandse ondernemer Ton van Meegen is bezig geweest met het maken van volledig elektrisch aangedreven binnenvaartschepen. Dit zal ervoor zorgen dat de schepen veel minder CO2 gaan uitstoten.

 
Hij is de eerste die een volledig elektrisch varend schip weet te bedenken. Vanaf augustus worden de nieuwe vaartuigen welkom geheten in de Amsterdamse, Antwerpse en Rotterdamse havens. De schepen kunnen in meerdere maten geleverd worden, waarbij het grootste model zo’n 280 containers kan vervoeren.

Lithiumbatterijen

De schepen gaan varen op lithiumbatterijen die in vier van de meegesleepte containers zitten. Hierdoor kunnen de elektrische schepen, afhankelijk van de grootte, 15 tot 35 uur blijven doorvaren. Wanneer de batterijen op zijn, worden de lege batterijen vervangen door nieuwe zodat het schip haar route kan vervolgen.

Minder CO2

Hoeveel er nu precies aan CO2 uitstoot in de binnenvaart is, is nog niet duidelijk. Maar er valt hierop wel heel veel winst te behalen. ‘’De nieuwe ‘zero-emissie’ schepen zullen zo’n 18.000 minder CO2 uitstoten per jaar per zes schepen, en dat is veel’’, zegt Ton van Meegen, directeur van Port-Liner.
 
Er wordt zo’n zeven miljoen gesubsidieerd door de EU voor de ontwikkeling van elf volledig elektrisch aangedreven binnenvaartschepen. Verder zullen de kosten hetzelfde blijven als die van normale schepen en worden ze niet hoger ondanks het varen op elektriciteit.

Productie en ontwerp

De schepen zullen worden geproduceerd door het Filipijnse bedrijf Asto Shipyards en ontworpen door het Gelderse bedrijf Omega Architects, bekend van het designen van luxueuze jachten.
 
Nog meer nieuws over de maritieme en offshore sector?
 
Bron foto: binnenvaartskrant.nl

Contact

In het hart van de Dutch Makers Valley

dutchmakersrevolution.nl
info@dutchmakersrevolution.nl
+31 (0)651518377