Artificial Intelligence: wat is het en wat kan je er mee?

Artikel over AI

Artificial Intelligence: wat is het en wat kan je er mee?

Steeds vaker komt Artificial Intelligence (Al) in het nieuws voor. Maar wat houdt dit nu precies in en wat is hier de meerwaarde van? We weten dat de grote bedrijven zoals Facebook, Google en Amazon hier al een tijd mee aan het experimenteren zijn, maar welke voordelen brengt Al met zich mee?

Laten we bij het begin beginnen. Artificial Intelligence (Al) is opgericht om  zelflerende algoritme beslissingen te laten nemen of patronen te laten herkennen. Een paar bekende voorbeelden zijn: zelfrijdende auto’s, stemherkenning zoals Siri of het verbeteren van complexe productieprocessen zoals microchirurgie en werkzaamheden op moeilijke bereikbare en gevaarlijke plekken.

Mensen vervangen

AI is dus eigenlijk bedoeld om mensen te vervangen, omdat de computer het werk beter of sneller kan. “Dat gaat vooral gebeuren bij specifieke toepassingen, waarbij een computer alleen taken kan uitvoeren waarvoor deze is ontworpen”, vertelt Reinoud Kaasschieter Artificial Intelligence en ECM Consultant bij Capgemini.

Als we als mensheid vervangbaar zijn, gaat AI dan ook ten koste van de werkgelegenheid? Kaasschieter: “Er zullen banen verdwijnen, maar ook banen ontstaan door nieuwe mogelijkheden die AI met zich meebrengt. Waarbij we er wel op moeten letten dat minder technisch vaardige mensen niet buitengesloten worden in de moderne, digitale maatschappij.”

Nederland blijft achter

Volgens Kaasschieter blijft de ontwikkeling van AI achter in Nederland, maar kan hij daar geen duidelijke verklaring voor geven. “Wellicht heeft het te maken met concurrentie gevoeligheden en gebeurt er achter de schermen bij Nederlandse bedrijven toch meer dan we nu denken, weten en zien. Ook de privacywetgeving kan meespelen. In bijvoorbeeld China zijn ze al veel verder dan wij, maar daar worden diverse AI-toepassingen door een ontbrekende privacywetgeving niet beperkt. In Nederland zitten er op ethisch en juridisch gebied allerlei haken en ogen aan het gebruik van persoonsgebonden gegevens. Toch gaan bedrijven daar steeds handiger mee om. Voor de meeste mensen wegen de voordelen van AI namelijk op tegen het verlies van privacy. Maar blijft dit zo?”

Wij verwachten in de toekomst veel meer van AI in ons dagelijks leven. Hier houden we jullie uiteraard voor op de hoogte!

Bron foto: youthsera.com

Contact

In het hart van de Dutch Makers Valley

dutchmakersrevolution.nl
info@dutchmakersrevolution.nl
+31 (0)651518377