Aantal buitenlandse studenten aan technische universiteiten was nog nooit zo hoog

Artikel over toename buitenlandse studenten

Aantal buitenlandse studenten aan technische universiteiten was nog nooit zo hoog

In Nederland is nog nooit zo’n hoog aantal buitenlandse studenten voor een technische bachelor- of masterstudie voorgekomen. Eén op de drie studenten die een masteropleiding volgt aan de technische universiteiten in Delft, Wageningen, Eindhoven en Enschede komt uit het buitenland.

Dit blijkt uit cijfers die het FD bij de organisatie voor internationalisering Nuffic heeft opgevraagd. Sinds 2006 is het aantal buitenlandse studenten verdrievoudigt (van 3.751 bachelor- en masterstudenten in 2006 naar ruim 12.000 in het studiejaar 2017/2018). De studies trekken vooral studenten uit Duitsland, China en India.

Zo hebben de vier technische universiteiten dit studiejaar acht studies met een numerus fixus. Dit betekent dat je een selectie procedure moet doorstaan om je in te schrijven bij een studie. Alleen de bachelor luchtvaart- en ruimtevaarttechniek trekt volgens onderzoeker Daan Huberts van het Nuffic een 'noemenswaardig' aantal buitenlandse studenten aan. Dit studiejaar komt ongeveer de helft van de ruim 440 studenten uit het buitenland. De cijfers zijn echter anders wanneer er wordt gekeken naar het aantal aanmeldingen: hiervan komen er van de totaal 1.150 aantal studenten 663 uit het buitenland. Ook de TU Delft weet niet of sprake is geweest van verdringing, zegt een woordvoerder.

De TU Delft waarschuwt dat universiteiten een goede mix van nationaliteiten in de collegezaal niet in de hand hebben. De wet staat universiteiten niet toe om te selecteren op afkomst. Ook niet als de verhouding tussen Nederlandse en buitenlandse studenten uit balans is.

Critici vrezen dat Nederlandse studenten buiten de boot kunnen vallen bij opleidingen met een beperkt aantal plaatsen. Het Nuffic wijst erop dat buitenlandse studenten na hun afstuderen relatief veel bijdragen aan de Nederlandse kenniseconomie.

Voor de zomer laat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten wat universiteiten kunnen doen.

Wij houden jullie op de hoogte over de laatste ontwikkelingen. Meer maakindustrie lezen? Kijk dan verder op onze website!

Contact

In het hart van de Dutch Makers Valley

dutchmakersrevolution.nl
info@dutchmakersrevolution.nl
+31 (0)651518377